Поскъпването на течните изкопаеми горива в резултат на войната в Украйна

...
Поскъпването на течните изкопаеми горива в резултат на войната в Украйна
Коментари Харесай

Ново поскъпване заради войната. За какво плащаме повече

Поскъпването на течните изкопаеми горива в резултат на войната в Украйна (а оттова и на керосина) кара някои самолетни компании да усилват цените на билетите, оповестява профилираното издание " Бурсие " (Boursier.com), представено от Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица представителят на уеб страницата за сравняване цените на полетите " Лилиго " (Liligo) Гийом Ростан съобщи пред радио " Франс енфо ", че чака нарастване, само че с леко отсрочване сред 6 и 8 месеца. Според него поскъпването ще бъде от порядъка на 20-25 на 100.

" Ер Франс-Ка Ел Ем " (Air France-KLM) да вземем за пример увеличи цените си от 17 март за полетите на далечни дистанции. По линията Париж-Хавана повишаването е с 40 евро при настояща цена на билета от 619 евро отиване и връщане.

Говорител на авиопревозвача посочи, че нарастването на цените на петрола има огромно отражение. Цените на горивата съставляват 20 до 30 на 100 от общите разноски на самолетната компания.

Цената на петрола се е удвоила от ноември насам и се равнява на една четвърт от разноските за активността на една авиолиния, изясни при започване на март Тома Жюен, ръководител на Съюза на френските летища (UAF).

При все това не се чака незабавно да настъпи повишаване на самолетните билети, като това ще става по друго време при обособените самолетни компании. Някои от тях употребяват механизъм на " покритие " от опасности от флуктуации на цените на горивото. Тази техника, наречена " хеджинг " ( " hedging " ), се състои в авансово закупуване на гориво на по-ниски от пазарните цени.

Някои самолетни компании са сключили застраховки с банки, които се ангажират да компенсират вероятно повишение на цените на горивото в избран интервал - най-често 6 до 9 месеца. Това изясни пред в. " Фигаро " Дидие Брешемие, старши сътрудник в консултантската компания " Ролан Берже " (Roland Berger), профилирана във въздушния превоз.

Според сп. " Ер вестник " тази система употребяват " Ер Франс-Ка Ел Ем ", " Луфтханза " (Lufthansa), " изиДжет " (easyJet) и " Райънеър " (Ryanair).

Говорителят на " Ер Франс-Ка Ел Ем " посочи, че самолетната компания към този момент е купила 72 % от нужното гориво за първото тримесечие на 2022 година, а за второто - 63 %. Нуждите от гориво се усилват прогресивно през годината, като към този момент единствено 28 % от тези потребности не са покрити.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР